LOGG INN

SLIK KOMMER DU TILBAKE TIL LØPINGEN ETTER SYKDOM

løpetips Dec 03, 2023

Tålmodigheten strekkes når symptomer på sykdom truer kontinuiteten i treningen du ønsker deg. Når kan du trene igjen? Hvor lenge bør du vente? Og hvordan kommer du tilbake til løpetreningen når sykdommen har satt deg ut av planen du hadde? Disse spørsmålene svarer jeg på flere ganger i uken i vinterhalvåret og deler tipsene her også: 

 

● En fin regel er å bruke like lang tid tilbake til vanlig trening som du har vært borte fra treningen pga sykdom. 

● Symptomer som er lette og sitter i øvre luftveier kan være greie å løpe med. Kjenn etter hvordan det fungerer for deg og avbryt om du er usikker på om du er frisk nok til å trene. For tidlig og for hard start tilbake til treningen vil kunne forlenge og forverre sykdomsperioden. 

● Skynd deg sakte og velg gjerne en slakere progresjon den første uken du er tilbake i løpeskoene. Selv velger jeg konsekvent å løpe første treningsuke etter sykdom med kun rolige økter og noe mindre total mengde enn der jeg slapp før sykdom. 

● Ved 1-2 ukers trening kan du starte på igjen treningsplanen der du slapp. Løp de første øktene helt rolig og gjerne kortere enn normalt. Nå kan du ta en god status for om formen er skikkelig bra igjen. Etter 2-3 økter med lav intensitet og kortere varighet vil du legge merke til om du er frisk og kan fortsette å trappe opp treningen. Forverres symptomene bør perioden med fri forlenges til du igjen er frisk. 

● Løp hardøktene med lavere intensitet når du starter opp igjen med disse etter sykdom. Å løpe litt saktere og legge øktene til løyper som er lettere å løpe vil gi lavere intensitet. Også her kan øktene avkortes noe for en snillere start tilbake til planen etter sykdom. 

● Vær og kulde kan påvirke symptomer etter sykdom. Kle deg godt, beskytt luftveier og velg gjerne å løpe inne om du har mulighet til det til du er helt symptomfri. 

● Styrketrening og annen trening med lavere puls kan være fint tilskudd om løpetreningen føles litt for tung ut. 

● Husk å ta godt vare på deg selv når du skal tilbake etter sykdom. Kle deg godt, sørg for god energi og mat i forkant av økta og skift eller dusj raskt etter ferdig økt. Hvil litt ekstra og sørg for god søvn. Små steg som vil hjelpe restitusjonen og eventuelt tilfriskning av kroppen sammen med opptrapping av treningen etter sykdom. 

 

Håper du løper på lag med deg selv, finner frem tålmodigheten og heller venter litt for lenge enn litt for kort slik at du får flest mulig friske og gode treningsuker i vinter. 

 

Klemmer og heiarop ♡

Ann Kristine

Kjøp boka her