4 FINE SPØRSMÅL
Oct 25, 2023Tankevekkerne som setter prosesser i gang. Jeg elsker det! Du vet, når du leser noe eller hører noe og du selv tar det inn, og skaper dine svar i deg selv og for din situasjon. Vi er alle unike og lever ulike liv som former oss. Svarene vil derfor være kun dine og de vil endres når du endrer deg over tid. Sett av litt tid og kjenn etter hvilke svar som kommer til deg når du stiller deg disse 4 spørsmålene til deg selv i løpingen din ♡
Løping handler om gode vaner. Gode vaner over tid. God kontinuitet i treningsdagene som igjen fører til at du kommer deg ut på løpeøktene gang etter gang. Klarer du å komme deg ut jevnlig gjennom ukene vil du kunne ta deg til målet ditt og bli den løperen du ønsker å bli.
Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være å få inn løpingen når livet skjer, dagene flyr og det ikke helt blir som du hadde tenkt deg. Jeg har selv god nytte av å ha riktig fokus i min egen løping, slik at løpingen blir en lystbetont del av dagene. Slik jeg også ønsker den skal være for deg som leser dette.
For å endre noe må det endring til. Det høres kanskje enkelt ut, men ofte er det stor motstand mot faktiske endringer og over tid vil det være lett å falle tilbake til det kjente og trygge. Vi er skapt slik og det skal være slik for å kunne holde oss i live og ved god helse. I dag er det trygt å endre seg, gå utenfor boksen, rammene som er satt og alt det du selv er formet av og tenker er sannhetene om deg.
Kjenner du den indre stemmen si noe annet enn hodet og fornuften innimellom? Legg bort ditt syn på hva du bør, må eller skal og se deg selv i det å ikke skulle prestere, levere eller leve etter andre. Kjenn etter hva som er dine svar. På denne måten kan du se hva du kan endre på eller justere på. Det er fint å se ærlig på seg selv og det du driver med og se over fordi du ønsker deg selv vel. Et vennlig syn når du leter etter svarene dine.
Løping er ikke kun de positive sidene med boblende motivasjon og glede over å kjenne stegene taktfast i bakken. Løping er også dagene og stundene der vi må skape motivasjonen selv, finne vårt indre hvorfor og gjøre de gode valgene for oss selv og ikke gi opp fordi det føles bortkastet eller at du ikke får løpingen til.
Hent deg en god kopp med kaffe eller annet du nyter, sett deg godt til rette og bli med innover i deg selv med disse 4 spørsmålene til deg og løpingen din:
1.Hva er ditt hvorfor?
Hva er ditt indre hvorfor? Ditt hvorfor til at du knyter løpeskoene på for din egen del?
Det er helt fint å ha ytre motivasjon og hvorfor til å knyte løpeskoene på også? Kaffekoppen og sofaen som venter etter løpetur? Medaljen i mål når du løper løp? Å poste løpeturen på sosiale medier og dele den med andre. Dette er absolutt gode grunner til å komme seg ut.
Men forankrer du løpingen din i et indre hvorfor i tillegg er det enda lettere å finne det frem og skape motivasjonen som må til for å hoppe over dørstokken. Følelsen inni deg under eller etter en løpetur? Følelsen av at du står opp og gjør gode valg for deg selv? Mestringsfølelsen når du sliten og rå er ferdig med løpeturen? Følelsen av å ønske å endre helsa di? Føle deg mer vel i egen kropp med trening og energien det gir? Grunnene kan være mange, og kun du kjenner din grunn.
2. Hvordan driver du deg selv i løpingen din?
For å oppnå fremgang, utvikling og resultater må vi trene strukturert og målrettet. Vi må ha god kontakt med de maskuline energiene og egenskapene i oss selv. Den harde, litt røffe energien som handler om å ta beslutninger og utføre handlinger som driver oss fremover mot et mål. Den maskuline energien er lineær og logisk. Den er målrettet, analytisk og hodestyrt. Dette er energien som setter oss i gjøremodus og som vi må klare å sette oss selv i kontakt med for å nå målene våre.
Men vi behøver også god kontakt med de feminine energiene og egenskapene våre. Den er intuitiv, emosjonell, kreativ og empatisk. Her er det hjertet, magefølelsen og vårt indre vesen som styrer. Det er her vi finner følelsen av flyt og kjenner om noe stemmer for oss eller ikke. Dette er energien vi må lytte til for å ikke brenne oss ut eller trå over grensene våre.
Mange driver seg selv rigid og i beste hensikt gjennom løpeøkt etter løpeøkt. Ofte skriver løpere til meg at de er overveldet, frustrerte og usikre på hva som er rett å gjøre når de ikke føler de kan roe ned i løpingen sin men eneste løsningen for å oppnå fremgang er å fortsette jobben de gjør. Jeg møter mange løpere som er så flinke, og så slitne. Deres selvbilde er farget av prestasjonene de har oppnådd, listen for nye prestasjoner fremover og det er lett å havne i et mønster hvor man ser seg blind på `just do it` og presse seg ut og med det overse kroppens signaler med behov om hvile, lettere trening og en balanse sammen med dagenes innhold for øvrig.
Kanskje kjenner du deg igjen i at du ikke lytter til deg selv og din kropp, men driver deg selv rigid videre hele tiden. Kanskje føler du at det er lettere å være etterpåklok og ser at du kunne tolket signaler på at du er sliten, føler motstand for noe i dagen eller løpingen din. Da kunne du satt foten ned før dette fikk større konsekvenser, som overbelastning og skader.
I andre enden av skalaen møter jeg fortvilte løpere med mange forsøk på å få til løpingen bak seg. Kanskje tenker du at hvis bare det ene eller det andre kommer på plass, blir livet bra. Du venter på det rette tidspunktet, de rette forholdene for noe, eller at noen skal legge til rette for deg, heller enn å klare å finne dette i deg selv og derfra ta styringen og lede deg selv.
Kanskje er du den som gir av deg selv og tar vare på dem rundt deg. Den som ordner, legger til rette og øser ut kjærlighet til alle andre, men som fort kan kjenne at du glemmer deg selv, blir kontrollerende, føler deg som et offer og blir bitter når du ikke blir sett på samme måte av andre.
Kanskje kjenner du deg igjen i at du unngår å sette deg i sårbare situasjoner og holder deg selv igjen, og med det ikke går, for målene dine. At du unngår å komme i kontakt med følelsene dine og med det gjør det litt vanskeligere å gå din egen vei, slik du ønsker deg.
Enten din ubalanse ligger i å drive deg selv for hardt i løpingen eller å sitte fast i et mønster uten grenser for din tid og energi slik at du har tid og overskudd til å løpe, er det ofte i nettopp ubalansene vi har mulighet til å finne balansen.
Kjenn etter om det er små fine steg du kan gjøre for å drive deg selv nok i løpingen for å få fremgang men også lite nok til å holde deg skadefri og motivert.
3. Er du villig til å investere tid og energi til denne endringen i løpingen?
Vi lever alle fulle dager med skal, må og bør oppgaver som sjongleres sammen med det vi ønsker oss. Deriblant å få til løpingen. Løping er en del av totalbelastningen i livet vårt, en del vi gjør i dagene våre som sammen med alt annet tar og gir energi. Og det er totalbelastningen som bestemmer. Legger du til løping og ambisiøse mål uten å endre på annet i dagene dine er det lett at det blir ubalanse. Over tid vil du kanskje kjenne at det å trene som skulle gjøre deg sprekere, mer energisk og gi det deilige overskuddet mer er blitt en ting som gnager deg ned? Å få fremgang i treningen sin handler om alt som ikke handler om treningen også. Og du må finne en god balanse mellom treningen og restitusjonen mellom treningsøktene. På den måten kan du stille opplagt til ny treningsøkt, bryte kroppen litt ned som ønsket i treningen og la den bygge seg opp igjen - enda litt sterkere.
Ta bort noe i dagene dine for å legge til løping. Også for deg som er godt i gang og endrer til større mål vil energien din se annerledes ut gjennom dagene. Det tar tid å venne seg til ny tidsbruk og hvo mye energi og overskudd som må skapes gjennom gode vaner utover selve løpingen. Du må spise nok, hvile nok og sove nok.
Et fint fokus å se på er hvor stor progresjon du ønsker og forventer i løpingen din. I perioder med god mulighet for å prioritere løpingen og løpemålet ditt kan du ha optimalt progresjon og en raskt og god fremgang til målet. Dette krever mer og er fint i korte perioder inn mot spesifikke løp eller mål du setter deg.
I andre perioder er det kanskje travlere, livet krever mer og du ønsker likevel å løpe. Da kan du enten holde løpingen i gang på nivået du er på, eller utvikle deg videre med slakere progresjon og bruke lenger tid mot et nytt mål. Her justeres intensitet i øktene ned slik at restitusjonstiden blir kortere, lettere og krever mindre av deg i dagene dine og du finner din balanse i dagene dine slik at treningen går godt opp med travlere dager og at konflikten med høye ytre forventninger i møte med et indre press rundt det å ønske å utvikle deg i løpingen står i stil med det du faktisk har anledning til å få til.
4. Hva er din strategi i dine naturlige svingninger i motivasjon, energi, tiltakslyst og gjennomføringsevne?
De vanskelige dagene kommer. Motivasjonen din vil måtte kjempe mot både gode grunner og unnskyldninger for å utsette den løpeturen, gjøre den lettere eller droppe den helt.
Å lede seg selv til å ta de gode valgene også når man ikke har lyst er en treningssak, og kommer med erfaring. Lærer du deg selv å kjenne som den løperen du utvikler deg til, kan du avgjøre om du er umotivert og kanskje litt lat, eller om du faktisk er sliten. Da vet du om det å justere ned eller droppe løpingen er riktig for deg utafra dagsform.
Dette med å bli kjent med deg selv, lytte innover og finne dine svar for når det er riktig å pushe gjennom en treningsøkt og når det er rett å la den være og la det være greit med det, er noe jeg har brukt mye tid på i egen løping de siste årene og også noe jeg brenner for å lære bort slik at enda flere kan løpe med varig løpeglede og ta seg mot målene sine og bli den løperen de ønsker å bli - på lag med seg selv på veien. Det ligger så mye selvfølelse i det å velge valget om å løpe på en snillere måte ved behov, ofte legger vi vår egen følelse av rett til å unne oss, hvile etterpå, føle oss flinke, spreke og som din beste versjon i det du heller knyter skoene på og underveis i økta overhører den indre stemmen som forteller deg at du egentlig trenger hvile, lettere trening, å være god mot deg selv.
Jeg har oppdaget effekten av å faktisk stoppe opp, bruke tid og våge å stille meg selv spørsmålene om hvordan jeg har det, hva jeg behøver og om det er små, fine steg jeg kan gjøre for å ta meg i den retningen jeg ønsker meg. Med små endringer, i ganske like dager og perioder av livet, men med et nytt og vennligere syn på meg selv og løpingen min løper jeg i dag med varig løpeglede og er på god vei tilbake til å løpe på nivået jeg ønsker meg og igjen kunne prestere godt i løpeskoene.
Alt dette deler jeg og lærer bort i den nye boka mi `knekk løpekoden med syklusmetoden`, og alle løpeprogram og kurs du finner her hos meg lar deg ta de gode valgene for deg selv i din løping slik at du når målene du ønsker deg og blir godt kjent med den fantastiske løperen du er.
Klemmer og heiarop ♡
Ann Kristine