LOGG INN

Deilig nystart-følelse i januar!

Jan 02, 2024

Jeg elsker nyttår! Har alltid gjort og hvert år kjenner jeg den seige følelsen av den gamle året byttes ut med en boblende, digg følelse for det nye. Hvert år går jeg på samme smell også, nyttårssmellen. Noen år går det noen få dager, andre år holder jeg i flere uker - så kommer den. Smellen. I år har jeg ett nyttårsforsett og det er å ikke ha noen, for å unngå denne følelsen av at det ikke går. For jammen er det ikke rart det ikke går, hehe. Det jeg har pleid å legge opp til ved nytt år er nemlig dømt til å mislykkes år etter år. Likevel gjør jeg det og tror at i år - det blir året jeg klarer det. 

For ja!! Jeg er for endringer, nystart, den digge følelsen av blanke ark og gå på med ny giv. Men jeg samtidig imot måten jeg selv gjorde det på og som jeg stadig hører andre gjøre i jobben min som løpecoach. Vi skjerper oss. Vi bretter opp ermene, finner frem viljestyrken og står på - enda mer. For jeg vet med meg selv og tror også du har stått på mye, skjerpet deg, forsøkt, feilet, forsøkt igjen, startet enda hardere, enda flinkere. Jeg møter sjeldent løpere som ikke er flinke, eller ikke ønsker seg å få det til. Jeg møter som regel nesten hele tiden løpere som står på, trener hardt, ender opp overbelastet, skadet, umotiverte eller bare veldig slitne. Veldig flinke og veldig slitne. Slik det var for meg også. 

Når jeg startet som løpecoach for snart 4 år siden i eget firma tenkte jeg at størstedelen av jobben min ville være å dele selve løpeøktene. Hva bør du løpe for å ta deg til målet ditt, en løpetur av gangen. Selvsagt regner jeg ut løpeøkter, progresjon, total treningsbelastning og ser det i sammenheng med restitusjon. Men.... Det jeg bruker aller mest tid på i jobben min og som også er aller mest givende er å skrive med løpere, løpeprat, om løpingen, og livet. Totalen, helheten og sammenhengene. Løpingen og løpeøktene er en del og et felt hvor vi finner mange av svarene. Hvordan dagene til løperne ser ut og hvor ulikt vi faktisk lever livene våre selv i de samme rammene er et annet sted vi finner mange svar. Og veldig mange svar finner vi i oss selv, den løperen vi er. Vi er alle unike, reagerer ulikt, tenker ulikt, leder oss selv ulikt, har ulik historie med oss og ulike tilnærminger. Vi påvirkes i roller og relasjoner, og vi påvirkes av oss selv. Ofte er svarene vi finner sammensatte og kan adresseres langt tilbake og til relasjoner som har formet oss både bevisst og ubevisst. 

I egen løping nå i januar og i løpere jeg er løpetrener for er fokuset å finne status slik treningen faktisk har sett ut i det siste og slik formen er. Ikke slik man ønsker den skulle være, men fakta på hvordan det står til. Det er ut ifra dette treningen skjer. Med passe progresjon etter målsettingen og svakhetene som må trenes opp. For mange og også meg selv er det å få på plass et godt grunnlag om treningen har vært litt nede de siste ukene enten pga jul eller sykdom for mange. Både jeg og mange av mine løpere bruker derfor de første ukene på å komme tilbake i kjent struktur og mengde i øktene. Rolige økter med lav belastning gir et godt volum i treningsukene og gjør oss klare for å legge til spesifisitet og intensitet i øktene når strukturen er på plass i løpet av de første løpeturene i det nye året. 

Vaner, rutiner og å gjøre det lett for seg selv å trene er også et stort fokus. Selv for oss som allerede har trening på plass i livet vårt endres sammensetningen av tid og energi når det økes i treningen til nye mål. Da er det fint å ha gode, enkle løsninger for seg selv for å sikre at det er god flyt i treningsutstyr/klær, rammer for når øktene blir gjennomført og lettvint å få i seg godt med næring rundt treningen sin. Vi flyttet i desember og med jul har vi rett og slett ikke kommet inn i noen hverdagstralt i nytt hus. Det merkes på treningen og jeg savner det at ting som vaskerom, tørk av sko, fulle kjøkkenskap med bra mat ved trening osv flyter på. 

Å kjenne etter i oss selv er også fint når det nå er nytt år. Lytt til kroppens signaler når det kjennes uvant mye ut. For å få fremgang i løpingen må vi løpe, og belaste oss selv. Men mest er ikke best og så hardt som mange mener løpetrening må være er ofte feil. Fokuserer du på treningslæreprinsippene og trener med en god fordeling av intensitet/belastning i øktene dine, har passe varighet på øktene og løper passe ofte slik at du ivaretar balansen mellom trening og restitusjon vil du få resultater og øke sjansen for å holde deg skadefri og motivert på veien til mål. Bli kjent med den løperen du er, kjenn etter enn å kun tenke ut, lær å lede deg selv i løpingen din slik at du ikke pusher deg selv for hardt eller holder deg selv igjen. Finn dine svar på hvordan du faktisk har det, hva du ønsker deg og se etter små grep som tar deg i den retningen du ønsker deg. For ofte er det de små tingene vi gjør hver dag som utgjør den store forskjellen og endrer oss slik vi ønsker. 

Jeg er klar for januar! Finne min nye balanse, flyt, klare å stoppe opp og se etter løsninger der jeg ofte svarer på stress og presser meg selv hardere. Jeg skal være raus med meg selv, velge litt bedre valg hver dag for være den jeg ønsker å være fremover, det er rom for å skeie ut, leve, feile og rette opp. 

Jeg håper du kjenner etter, og er raus med deg selv i januar i år. Drøm stort, sett deg mål og delmål på veien og gi deg selv muligheten til at du 1. februar i år ser tilbake på januar og faktisk har kommet et godt stykke på veien dit du vil ♡

Vennlige heiarop og klemmer

Ann Kristine

Kjøp boka her